Smed

Den efterspurgte fagmand

Ansvar og arbejde

Som smed kommer din hverdag primært til at foregå i forbindelse med håndtering og forarbejdning af metal. Du vil komme til at lære om forskellige typer af metal, hvordan man arbejder med dem og hvordan de forarbejdes. Udvælgelse af det rette metal til den rigtige opgave, samt at den rigtige arbejdsteknik og det rigtige værktøj bliver brugt til at løse forskellige opgaver er også en essentiel del af uddannelsen.
Du vil lære om de nyeste teknikker og teknologier indenfor dit fag og hvordan disse kan bruges i hverdagen som smed. Denne type af uddannelse forudsætter en lyst til at arbejde med dine hænder, arbejde selvstændigt men også at kunne indgå i et samarbejde med andre om at løse problemer. 

Kompetencer og udfordringer

Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:

 • Har lyst til at arbejde med metal både på et værksted og ude hos kunder
 • Har god fysik
 • Er indstillet på ofte at arbejde i dårlige arbejdsstillinger, som kan belaste arme, ben og ryg
 • Er praktisk anlagt og har lyst til at bruge dine hænder 
 • Har rumlig forståelse og sans for formgivning
 • Kan læse og forstå instruktioner og arbejdstegninger
 • Er god til matematik

Karriere og fremtid

Når du har gennemgået grundforløbet som smed, der varer 2 år og 6 måneder, har du mulighed for at specialisere dig inden for følgende uddannelse: 

 • Klejnsmed (2 år)
 • Rustfast smed (2 år)
 • Energiteknik (2 år)
 • Maritim Smed (2 år)
 • Svejser (3 år)

Disse specialiseringer vil hver især åbne døre for, hvilket felt du vil arbejde inden for og hvad du kan blive ansat som. Når du er færdig med uddannelsen har du mulighed for videreuddannelse, hvor du kan søge optagelse på følgende erhvervsakademiuddannelser:

Du kan også videreuddanne dig inden for en erhvervsakademiuddannelse efter eget valg. Du skal opfylde uddannelsens adgangskrav, dvs. have opnået de specifikke fag og niveauer, som den enkelte uddannelse kræver, inden du søger optagelse. Hvis du ikke allerede har opnået disse, fx i din erhvervsuddannelse, skal du supplere.

Hvorfor smed

Med en uddannelse som smed kommer du til at besidde en bred vifte af kompetencer, der er efterspurgt i især maritime virksomheder. En smed går sjældent uden arbejde, da uddannelsen er en del af de erhvervsuddannelser, der især bliver efterspurgte i 2020. Muligheden for videreuddannelse og den høje efterspørgsel betyder også at du selv vil kunne bestemme hvilken type af arbejdsplads du gerne vil have. Lokalt, regionalt eller internationalt. Du har også muligheden for at komme ud og sejle i forbindelse med dit arbejde, enten rundt i verden eller offshore. 

Navn
Smed

Uddannelsestype
Erhvervsuddannelse

Varighed
2 år og 6 måneder - 5 år

Adgangskrav
9./10. klasse eller tilsvarende + karakteren 02 i dansk og matematik

Økonomi
SU og elevløn

Relaterede uddannelser
Automatik- & proces, Skibsmontør, Industrimontør, Maskinmester

Uddannelsessteder

Virksomheder
Indenfor denne uddannelse

Sådan søger du

Du kan med fordel søge uopfordret, da det viser både engagement og interesse. Selv hvis virksomheden ikke har plads i øjeblikket, er dine chancer for at blive taget i betragtning bedre, hvis du allerede har vist at du er interesseret.

Tag kontakt til virksomheden gennem deres hjemmeside og hør nærmere.

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her