Smed

Den efterspurgte fagmand

Ansvar og arbejde

Som smed kommer dit arbejde til at handle om håndtering og forarbejdning af metal. Du vil lære om forskellige typer af metal og hvordan man arbejder med dem. Du vil også lære hvordan man udvælger det rette metal til den rigtige opgave, om den rigtige arbejdsteknik og hvilket værktøj der bliver brugt til at løse de forskellige opgaver. 

Du vil lære om de nyeste teknikker og teknologier og hvordan de kan bruges i hverdagen. Som smed, er det en god ting at du har lyst arbejde med dine hænder og arbejde selvstændigt men også med andre mennesker om at løse de forskellige problemer. 

Kompetencer og udfordringer

Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:

  • Har lyst til at arbejde med metal både på et værksted og ude hos kunder
  • Er praktisk anlagt og har lyst til at arbejde med dine hænder 
  • Er interesseret i matematik

Karriere og fremtid

Når du har gennemført grundforløbet som smed, der varer 2 år og 6 måneder, har du mulighed for at læse videre til følgende uddannelser: 

  • Klejnsmed (2 år)
  • Rustfast smed (2 år)
  • Energiteknik (2 år)
  • Maritim Smed (2 år)
  • Svejser (3 år)

Når du er færdig med uddannelsen har du mulighed for videreuddannelse. Du skal opfylde uddannelsens adgangskrav - dvs. have opnået de specifikke fag og niveauer, som den enkelte uddannelse kræver, inden du søger optagelse. Hvis du ikke allerede har opnået disse, i f.eks. din erhvervsuddannelse, kan du læse de fag der kræves op på et højere fagligt niveau. Du kan søge optagelse på disse erhvervsakademiuddannelser:

Hvorfor smed

Med en uddannelse som smed bliver du god til en masse ting, som der er mangel på i de maritime virksomheder. En smed går sjældent uden arbejde, da uddannelsen er en af de erhvervsuddannelser, som virksomhederne spørger efter. Muligheden for videreuddannelse og den mangel på hænder betyder, at du selv vil kunne bestemme hvilken type arbejdsplads du gerne vil arbejde ved - lokalt, regionalt eller internationalt. Du har også mulighed for at komme ud og sejle i forbindelse med dit arbejde, enten rundt i verdens have eller offshore (i havet ud for eller tæt på en kyst).

Hvis du vil blive klogere på, hvad en smed laver, så tryk her for, at møde Nicklas som er i lære som smed

Mulighed for at læse som EUX

Hvis du er usikker på om du skal vælge en erhvervsuddannesle eller en gymnasial uddannelse - kan du med en uddannelse som smed læse begge dele på én gang med en EUX. Du kan læse mere om EUX ved at klikke her.


Navn
Smed

Uddannelsestype
Erhvervsuddannelse

Varighed
2 år og 6 måneder - 5 år

Adgangskrav
9./10. klasse eller tilsvarende + bestået dansk og matematik

Økonomi
SU og elevløn

Relaterede uddannelser
Automatik & proces, Skibsmontør, Industrimontør, Maskinmester

Uddannelsessteder

Virksomheder
Med ansatte inden for denne uddannelse

Virksomheder
Med elever/lærlinge inden for denne uddannelse

Sådan søger du

Du kan med fordel søge uopfordret, da det viser både engagement og interesse. Selv hvis virksomheden ikke har plads i øjeblikket, er dine chancer for at blive taget i betragtning bedre, hvis du allerede har vist at du er interesseret.

Tag kontakt til virksomheden gennem deres hjemmeside og hør nærmere.

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her