Skibsmontør

Den praktiske uddannelse med ansvar og muligheder

Ansvar og arbejde

En skibsmontør arbejder med motorer og teknik på store fiskerbåde, værfter og værksteder. På skolen lære du at reparere og vedligeholde motorer, kraner og andet skibsudstyr. En vigtig del af arbejdet går ud på at du skal kunne reparere skibet, mens det sejler. Det bliver dit ansvar at sørge for at det tekniske kører som det skal, og afhjælpe det hurtigt og effektivt, hvis det ikke gør. I forbindelse med uddannelsen, vil du også lære at vedligeholde skibets køleanlæg, eksempelvis, så fangsten på fiskerskibe forbliver afkølet.

Hverdagen som skibsmontør kan derfor variere alt efter hvilken type af virksomhed du får arbejde hos. Alt fra store fiskekuttere, til skibsværfter til værksteder ved havne. Der vil være meget fokus på vedligeholdelse og reparation af skibets motorer.

Dine kompetencer

Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:

  • Har lyst til at arbejde med it, teknik og mekanik
  • Kan bruge viden om teknik til at løse praktiske opgaver
  • Er praktisk anlagt
  • Har lyst til at arbejde med dine hænder 
  • Er søstærk og klar til at deltage i hverdagen og arbejdsopgaverne på et skib

Karriere og fremtid

I forbindelse med uddannelsen, vil du bl.a. blive undervist inden for:

  • Dieselmotorer
  • Termisk sammenføjning
  • Maskinel og manuel bearbejdning
  • Rørsystemer og hydraulik
  • Tegningsforståelse
  • Dansk, engelsk og naturfag
I forbindelse med din praktik vil du blive oplært i de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen. Praktikken kommer til at foregå på en arbejdsplads, f.eks. på et værksted hos en virksomhed, eller potentielt i et praktikcenter. Uddannelsen vil herefter skulle afsluttes med en svendeprøve
Som skibsmontør er der rigtig gode muligheder for beskæftigelse. hvor de primært bliver ansat på et af de mange skibsværfter rundt omkring i Danmark, og selve arbejdet kommer til at foregå hovedsageligt på, eller i forbindelse med, de mange forskellige skibe. Som uddannet skibsmontør har du også muligheden for at blive selvstændig, hvor du eksempelvis kan have dit eget motorværksted.

Videreuddannelse

Hvis du har ambitioner om at videreuddanne dig når du er færdig med uddannelsen, har du mange forskellige veje du kan tage din karriere, hvor du kan søge ind på følgende uddannelser: 

Du har også muligheden for at videreuddanne dig inden for en erhvervsakademiuddannelse du selv vælger. Her skal du du dog opfylde uddannelsens specifikke adgangskrav, dvs. have opnået de fag og niveauer, som den enkelte uddannelse kræver, inden du søger optagelse. Hvis du ikke allerede har opnået disse, f.eks. i din erhvervsuddannelse, skal du supplere.

Hvorfor skibsmontør

Som uddannet skibsmontør er der høj efterspørgsel, men også mulighed for mange spændende videreuddannelser. Hertil kommer også gode muligheder for at komme ud af se verden, da du i forbindelse med arbejdet kan komme ud og rejse. Så hvis du brænder for skibe, teknik og mekanik og kan se dig selv i faget og de arbejdsopgaver, der efterspørges vil en uddannelse som skibsmontør være den perfekte uddannelse for dig.  

Hvis du vil blive klogere på, hvad en skibsmontør laver, så tryk her for, at møde Frederik som er i lære som skibsmontør

Mulighed for at læse som EUX

Hvis du er usikker på om du skal vælge en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse - kan du med en uddannelse som skibsmontør læse begge dele på én gang med en EUX. Du kan læse mere om EUX ved at klikke her.

Navn
Skibsmontør

Uddannelsestype
Erhvervsuddannelse

Varighed
4 ½ år

Adgangskrav
9./10. klasse eller tilsvarende + bestået dansk og matematik

Økonomi
SU og elevløn

Relaterede uddannelser
Skibsassistent, Kystskipper, Maritim Student, Maskinmester, Sætteskipper, Skibsmekaniker

Uddannelsessteder

Virksomheder
Med ansatte inden for denne uddannelse

Virksomheder
Med elever/lærlinge inden for denne uddannelse

Sådan søger du

Du kan med fordel søge uopfordret, da det viser både engagement og interesse. Selv hvis virksomheden ikke har plads i øjeblikket, er dine chancer for at blive taget i betragtning bedre, hvis du allerede har vist at du er interesseret.

Tag kontakt til virksomheden gennem deres hjemmeside og hør nærmere.

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her