Ansvar og arbejde
Som skibsmekaniker, vil en vigtig del af arbejdet blandt andet gå ud på at vedligeholde motorerne. Du kan derfor skulle skifte filtre og lejer, sikre at skibet er i bedst mulig stand, og alt mekanisk er iorden. En del af uddannelsen, lære dig også at styre skibet, således at du kan assistere på tværs af forskellige ansvarsområder. Du vil også skulle hjælpe til, når skibet er i havn og når det skal losses og lastes. Arbejdspladsen kan variere alt efter virksomhed og kan være både på sejlende skibe, skibsværfter eller i værksteder. Det arbejde du skal udføre kan også variere til alt fra reparation til vedligeholdelse.
Dine kompetencer
Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:
- Har lyst til at arbejde med it, teknik og mekanik
- Kan bruge viden om teknik til at løse praktiske opgaver
- Er praktisk anlagt og har lyst til at bruge dine hænder
- Er indstillet på at være væk hjemmefra i længere tid af gangen - også som lærling
- Er søstærk og klar til at deltage i hverdagen og arbejdsopgaverne på et skib
Uddannelsen til skibsmekaniker giver en basis viden om tekniske, mekaniske og hydrauliske anlæg på skibe. Du skal lære de forskellige typer af maskiner ombord på et skib at kende. Du kommer til at svejse, at skære gevind og at klippe rør og plader.
Du lære at vedligeholde maskineriet, hydrauliske anlæg og andet teknisk udstyr. Du lære desuden at læse en teknisk tegning samt at reparere de fejl der kunne være.
Karriere og fremtid
Når du er færdig som skibsmekaniker, har du flere muligheder for videreuddannelse. Du kan søge optagelse på følgende erhvervsakademiuddannelser:
- Automationsteknolog
- Driftsteknolog – Offshore
- Produktionsteknolog
- Eksport og teknologi (professionsbacheloruddannelse)
Hvorfor skibsmekaniker
Som færdiguddannet vil du have rigtig gode muligheder, både i forhold til beskæftigelse, men også hvis du har ambitioner om videreuddannelse. Din arbejdsplads kan variere meget, og hvis du gerne vil gøre international karriere, har du også mulighed for en høj løn. Så hvis du kan brænder for faget, har lyst til at bruge dine hænder og kan se dig selv i de arbejdsopgaver, der efterspørges, vil en uddannelse som skibsmekaniker være det rigtige for dig.
Navn
Skibsmekaniker
Uddannelsestype
Erhvervsuddannelse
Varighed
3 år og 9 måneder
Adgangskrav
9./10. klasse eller tilsvarende + karakteren 02 i dansk og matematik. Du skal være fyldt 18 år, før du kan komme i praktik til søs
Økonomi
SU og elevløn
Relaterede uddannelser
Skibsassistent, Maritim Student, Kystskipper, Maskinmester, Skibsfører, Sætteskipper, Skibsmontør
Uddannelsessteder
Virksomheder
Med ansatte inden for denne uddannelse
Sådan søger du
Du kan med fordel søge uopfordret, da det viser både engagement og interesse. Selv hvis virksomheden ikke har plads i øjeblikket, er dine chancer for at blive taget i betragtning bedre, hvis du allerede har vist at du er interesseret.
Tag kontakt til virksomheden gennem deres hjemmeside og hør nærmere.