Sætteskipper

Starten som maritim leder

Ansvar og arbejde

Sætteskipperuddannelsen er en styrmands- og skibsføreruddannelse. Uddannelsen har stor opmærksomhed på mellemstore færger og skibe under 3000BT. Som styrmand og skibsfører vil du have ansvaret for at lede mandskabet og udfører alle de nødvendige opgaver, der opstår i forbindelse med sejlads. I løbet af uddannelsen lærer du blandt andet om lastbehandling, videnskab om vejret, miljøbeskyttelse, navigation og søvejsregler. Derudover for du en sygdomsbehandler- og røgdykkeruddannelse.

Dine kompetencer

Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:

 • Har lyst til at arbejde skibe og sejlads
 • Har lyst til at sejle meget
 • Kan lide at samarbejde
 • Kan arbejde målrettet og ansvarligt 
 • Kan have mange bolde i luften 

Karriere og fremtid

Som uddannet sætteskipper, vælger de fleste af få job på de danske skibe, der sejler på internationale have. Hvis du har et ønske om at blive styrmand på det helt store fragtskibe, vil en uddannelse som sætteskipper give dig mulighden for at arbejde som første og anden styrmand. Hvis du har lyst til at uddanne dig mere efter uddannelsen, så har du mulighed for at læse videre til Skibsfører, som tager et år. 

Uddannelsen

På uddannelsen som sætteskipper, bliver du uddannet i den praktiske dimension, som er en nødvendighed for at du ansvarligt kan lede og drive et mindre fartøj. Her vil du få undervisning i fag som er vigtige i jobbet som styrmand og skibsfører. Du vil lære at gøre arbejdet om bord klar, både i forbindelse med lastarbejde, men også i forbindelse med det mere administrative arbejde på kontoret. 
Selve undervisningen vil komme til at foregå på en navigations- eller skipperskole, hvor du blandt andet vil blive undervist i fag som:
 • Navigation
 • Vagttjeneste
 • Skibsteknik
 • Lastbehandling og stuvning
 • Kommunikation
 • Engelsk
 • Brandbekæmpelse
 • Søret og Administration

Hvorfor sætteskipper

Med en uddannelse som sætteskipper, vil hele verden være din arbejdsplads. Du vil i løbet af uddannelsen vil du blive undervist i fag, som vil gør dig klar til en stilling som øverste ansvarlig på mindre og mellemstore skibe. Der er gode muligheder for at få et arbejde med høj løn, hvis du har ønsker om at sejle på de internationale farvande, når du er færdiguddannet. Hvis du har lyst til at videreuddanne dig, kan du læse videre til Skibsfører. Hvis du brænder for faget og kan se dig selv i uddannelsen, vil et karrierevalg som sætteskipper, være det rette for dig. 

Navn
Sætteskipper

Varighed
1½ år (18 måneder)

Adgangskrav
Du skal have en 10. klasses afgangseksamen og have specifik sejlererfaring

Økonomi
SU

Relaterede uddannelser
Kystskipper, Fiskeskipper, Skibsmaskinist, Skibsfører

Uddannelsessteder

Virksomheder
Med ansatte inden for denne uddannelse

Virksomheder
Med elever/lærlinge inden for denne uddannelse

Sådan søger du

Du kan med fordel søge uopfordret, da det viser både engagement og interesse. Selv hvis virksomheden ikke har plads i øjeblikket, er dine chancer for at blive taget i betragtning bedre, hvis du allerede har vist at du er interesseret.

Tag kontakt til virksomheden gennem deres hjemmeside og hør nærmere.

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her