Sætteskipper

Starten som maritim leder

Ansvar og arbejde

Sætteskipperuddannelsen er en styrmands- og skibsføreruddannelse som har særlig fokus på de mellemstore færger og skibe under 3000BT. Som styrmand og skibsfører vil du have ansvaret for at lede mandskabet og udfører alle de nødvendige administrative opgaver, der opstår i forbindelse med sejlads og skibets drift. I løbet af uddannelsen lærer du bl.a. om lastbehandling, meteorologi, miljøbeskyttelse, navigation og søvejsregler. Du bliver derudover radiocertificeret, og du får en sygdomsbehandler- og røgdykkeruddannels

Dine kompetencer

Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:

 • Har lyst til at arbejde skibe og sejlads
 • Har lyst til at sejle meget
 • Er god til at arbejde med mennesker
 • Har gode kommunikationsevner
 • Kan arbejde målrettet og ansvarligt 
 • Kan have mange bolde i luften 

Karriere og fremtid

Som uddannet sætteskipper, vælger de fleste af få job på de danske skibe, der sejler rundt over hele verden på de internationale farvande. Hvis du har et ønske om at blive styrmand på det helt store fragtskibe, vil en uddannelse som sætteskipper kvalificere dig til at arbejde som 1. og 2. styrmand. Hvis du har ambitioner om at uddanne dig yderligere, har du mulighed for at læse videre til Skibsfører, hvor uddannelsen vil tage et år. 

Uddannelsen

På uddannelsen som sætteskipper, bliver du både uddannet i den praktiske dimension, som er en nødvendighed for at du ansvarligt kan lede og drive et mindre fartøj. Her vil du får undervisning i fag som bygger kompetencer, der er essentielle i jobbet som styrmand og skibsfører, hvor du skal kunne organisere arbejdet om bord, både i forbindelse med lastarbejde, men også i forbindelse med det mere administrative arbejde på kontoret. 
Selve undervisningen vil komme til at foregå på en navigations- eller skipperskole, hvor du blandt andet vil bliver undervist i fag som:
 • Navigation
 • Vagttjeneste
 • Skibsteknik
 • Lastbehandling og stuvning
 • Kommunikation
 • Engelsk
 • Brandbekæmpelse
 • Søret og Administration

Hvorfor sætteskipper

Med en uddannelse som sætteskipper, vil du have hele verden som din arbejdsplads. Du vil i løbet af uddannelse tilegne dig en bred vifte at kompetencer, som vil iklæde dig til stillingen som øverste ansvarlig på mindre til mellemstore skibe. Der er gode beskæftigelsesmuligheder og høj løn, hvis du har et ønske om at sejle på de internationale farvande. Hvis du har ambitioner om at videreuddanne dig, har du også rig mulighed for at læse videre til Skibsfører. Så hvis du brænder for faget, og kan se dig selv i uddannelsen og i de kompetencer, der efterspørges, vil et karrierevalg som sætteskipper, være det rette for dig. 

Navn
Sætteskipper

Varighed
1½ år (18 måneder)

Adgangskrav
Du skal have en 10. klasses afgangseksamen og have specifik sejlererfaring

Økonomi
SU

Relaterede uddannelser
Kystskipper, Fiskeskipper, Skibsmaskinist, Skibsfører

Uddannelsessteder

Virksomheder
Indenfor denne uddannelse

Sådan søger du

Du kan med fordel søge uopfordret, da det viser både engagement og interesse. Selv hvis virksomheden ikke har plads i øjeblikket, er dine chancer for at blive taget i betragtning bedre, hvis du allerede har vist at du er interesseret.

Tag kontakt til virksomheden gennem deres hjemmeside og hør nærmere.

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her