Gastronom

God mad er grundlaget i enhver sømand

Ansvar og arbejde

Som gastronom kommer du til at stå i spidsen for forplejningen og sørge for at både madoplevelsen og kvaliteten er i top. Det er dit ansvar at køkkenet lever op til de krav, der stilles til et godt måltid og gøre det til en oplevelse for kunderne. I forbindelse med uddannelsen kommer du også til at lære meget om ernæringslære, salg og service, køkkenpraktik og produktionshygiejne.

Dine kompetencer

Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:

  • Kan bevare overblikket - også når der er travlt
  • Er praktisk anlagt og har lyst til at bruge dine hænder
  • Forstår god hygiejne på en arbejdsplads 
  • Kan arbejde alene og sammen med andre
  • Har fokus på kvalitet og detaljer
  • Er serviceminded og god til at snakke med andre mennesker
  • Er kreativ

Karriere og fremtid

Uddannelsen giver en grundlæggende viden om sundhed, ernæring og madlavning. Du skal kunne sammensætte menuer og vide noget om drikkevarer. Du skal også lære, hvordan man betjener kunder. På uddannelsen vil du også lære at arbejde i et team.

Du kan afslutte som gastronomiassistent eller som gastronom med speciale som kok, cater eller smørrebrødsjomfru.

  • Gastronomassistent: Du lærer at foretage alle de rutineprægede opgaver i et moderne restaurationskøkken.
  • Smørrebrød og catering: Du lærer at indgå i hele det praktiske forløb med fremstilling og salg af madretter samt forskellige typer pålæg. Du lærer fx om indkøb, tilberedning, servering, afrydning, opvask og rengøring.
  • Kok: Du lærer at planlægge indkøb, opbevaring og tilberedning af mad. Du fordyber dig i de forskellige tilberedningsmetoder og råvaresammensætninger, og du lærer om drikkevarer.

Hvorfor gastronom

Med en uddannelse som gastronom, får du en bred vifte af muligheder for at videreuddanne dig i mange forskellige retninger eksempelvis som: køkkenchef, køkkenassistent og ernæringsekspert. Du vil også kunne vælge din arbejdsplads alt efter, hvad der passer bedst til dig; fra restauranter til skibe, passagerskibe og offshore. Hvis du har et ønske om at arbejde i det maritime, har du især god mulighed for at komme ud og se verden på de internationale farvande. 

 

 

Navn
Gastronom

Uddannelsestype
Erhvervsuddannelse

Varighed
2 år - 4 år 9 mdr.

Adgangskrav
9./10. klasse eller tilsvarende + bestået i dansk og matematik

Økonomi
SU og elevløn

Relaterede uddannelser
Serviceassistent, Administration, Teknisk isolatør

Uddannelsessteder

Virksomheder
Med ansatte inden for denne uddannelse

Virksomheder
Med elever/lærlinge inden for denne uddannelse

Sådan søger du

Du kan med fordel søge uopfordret, da det viser både engagement og interesse. Selv hvis virksomheden ikke har plads i øjeblikket, er dine chancer for at blive taget i betragtning bedre, hvis du allerede har vist at du er interesseret.

Tag kontakt til virksomheden gennem deres hjemmeside og hør nærmere.

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her