EUX

Erhvervs- og gymnasial uddannelse i én pakke

Hvad er EUX?

Med EUX kan du læse en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen på sammentid. Det vil sige at du sammensætter din erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen og bliver faglært og student samtidig.

EUX består af en erhvervsuddannelse, f.eks. uddannelserne til smed, skibsmontør, teknisk isolatør, gastronom og mange, mange flere, sammensat med en gymnasial eksamen. 

Med en EUX vil du få fag og undervisning, der hører til erhvervsuddannelsen, og fag på gymnasialt niveau. Du mister ikke noget fra erhvervsuddannelsen og du vil bliv udlært på lige fod med elever uden en EUX. Du vil få en erhvervsfaglig studentereksamen, som udvider dine muligheder for at videreuddanne dig, hvis du har lyst til det. De gymnasiale fag og niveauer, svarer til en 2-årig gymnasial uddannelse. Du kan søge optagelse på videregående uddannelser på samme vilkår som personer med STX, HHX og HTX.

Følgende maritime uddannelser kan læses som en EUX: 

Dine kompetencer

Med denne uddannelse er det vigtigt at du: 

  • Har lyst til at tage en studentereksamen sammen med din erhvervsuddannelse
  • Har yderligere kompetencer alt efter hvilken uddannelse du vælger.

Karriere og fremtid

Når du er færdig med din EUX, er du erhvervsfaglig student og kan enten få job, inden for den uddannelse du har valgt at læse, eller søge ind på en videregående uddannelse.

Som erhvervsfaglig student har du de samme muligheder for at læse videre som dem, der har taget en gymnasial uddannelse, herunder også på universitetet

Hvorfor EUX?

Hvis du er i tvivl om du skal vælge en erhvervsuddannelse eller en studentereksamen (STX, HHX, HTX og HF), så behøver du slet ikke at vælge, da EUX tilbyder dig begge uddannelser på én gang.  

Navn
EUX

Varighed
Perioden varierer fra uddannelse til uddannelse. Normalt vil en erhvervsuddannelse med EUX være lidt længere end den tilsvarende erhvervsuddannelse uden EUX.

Adgangskrav
9./10. klasse eller tilsvarende + bestået dansk og matematik

Økonomi
SU

Relaterede uddannelser
Elektriker, Gastronom, Industritekniker, Handelsuddannelse, Maskinsnedker, Skibsmontør, Smed, Teknisk isolatør

Uddannelsessteder

Sådan søger du

Du kan med fordel søge uopfordret, da det viser både engagement og interesse. Selv hvis virksomheden ikke har plads i øjeblikket, er dine chancer for at blive taget i betragtning bedre, hvis du allerede har vist at du er interesseret.

Tag kontakt til virksomheden gennem deres hjemmeside og hør nærmere.

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her