Elektriker

En uundværlig fagmand

Ansvar og arbejde

Uddannelsen er alsidig, da et skib indeholder stort set alle el-tekniske komponenter og processer. Lige fra elproduktion, distribution og styring af elproduktionen, helt ud til ganske almindelig forbruger el, elektronik og belysning.
Dine kompetencer er vigtige for skibets drift, da du vedligeholder, kontrollerer og reparerer de styrings- og reguleringskomponenter, der sidder i og ved: Maskiner, motorer, elmotorer, pumper, kedler, elevatorer, kraner, ventilation og meget mere.
Samtidig er du essentiel for sikkerheden ombord, da sikrings-, overvågnings-, kommunikations- og navigationsudstyr og -systemer altid skal være operationelle og i drift.

Uddannelsen er også meget specialiseret, da elinstallationer ombord på skibe er underlagt et internationalt regelsæt og standarder. Derfor skal du specialiseres i elinstallationer i skibe og offshore på en af de erhvervsskoler i Danmark, der udbyder disse modulspecialer. EUC Nord i Frederikshavn udbyder disse modulspecialer.

Men det stopper ikke her, alle skibe skal nemlig energieffektiviseres og omstilles til grøn fremdrift – her kommer du til at få en nøglerolle, da du bringer den nyeste viden med dig fra uddannelsen. Du kommer til at implementere og idriftsætte nye systemer, der sætter nye standarder!

Selv om du ikke har en læreplads inden for Det Blå Danmark, kan du stadig (sammen med din læreplads) vælge de maritime modulspecialer – 1.8 elinstallationer i skibe og offshore 1 og 2.13 elinstallationer i skibe og offshore 2.

Som en del af elektrikeruddannelsen er det også muligt at læse bl.a. projektledelse på erhvervsakademiniveau.

Dine kompetencer

Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:

  • Er interesseret i matematik 
  • Kan arbejde omhyggeligt og præcist
  • Har logisk sans
  • Kan lide at arbejde med dine hænder
  • Har normalt farvesyn
  • Kan arbejde alene og sammen med andre
  • Er serviceminded og god til at snakke med mennesker

Karriere og fremtid

Som uddannet elektriker i Det Blå Danmark er dine jobmuligheder mange. Du kan arbejde fx ombord på skibe og offshore enheder,  på værfter samt maritime produktions- og servicevirksomheder. Efter endt uddannelse har du også mulighed for at få job på land i industrien, byggeriet, energisektoren, forsyningsvirksomheder eller inden for vedvarende energi.

Flere analyser viser, at der kommer til at mangle flere tusinde elektrikere til den grønne omstilling de næste 10 år – en stor del af disse bliver i de maritime områder. Så med de rette kompetencer, burde der næsten være jobgaranti!

Mulighederne for at læse videre er også mange, bl.a. Energiteknolog, Elinstallatør, Driftsteknolog offshore, Produktionsteknolog og meget mere.

Uddannelsen inkl. de maritime modulspecialer kan også tages som EUX, hvorved mulighederne for videreuddannelse bliver meget større, eks. som Ingeniør eller Maskinmester.

Mange der ønsker at læse til Maskinmester, vælger at blive elektriker først, da det giver en række fordele på Maskinmesterstudiet at have kendskab til el og særligt maritim el. 

Du kan også læse at læse videre til: 

Hvorfor elektriker

Uddannelsen åbner rigtig mange døre og da du kommer til at arbejde med et bredt udvalg af opgaver, kommer du også til at være meget fleksibel i forhold til din fremtidige arbejdsplads. Den høje efterspørgsel betyder også at du har store muligheder for at komme til at arbejde internationalt, hvis du gerne vil ud og se verden. Hvis du brænder for faget og har de evner, der skal til er denne uddannelse helt sikkert det rigtige valg for dig!

Hvis du vil blive klogere på, hvad en elektriker laver, så tryk her for, at møde Isabella som er i lære som elektriker

Mulighed for at læse som EUX

Hvis du er usikker på om du skal vælge en erhvervsuddannesle eller en gymnasial uddannelse - kan du med en uddannelse som elektriker læse begge dele på én gang med en EUX. Du kan læse mere om EUX ved at klikke her.

Navn
Elektriker

Uddannelsestype
Erhvervsuddannelse

Varighed
3-5 år

Adgangskrav
9./10. klasse eller tilsvarende + bestået dansk og matemtatik

Økonomi
SU og lærlingeløn

Relaterede uddannelser
Automatik & proces, Energiteknolog, Ingeniør, IT-teknolog

Uddannelsessteder

Virksomheder
Med ansatte inden for denne uddannelse

Virksomheder
Med elever/lærlinge inden for denne uddannelse

Sådan søger du

Du kan med fordel søge uopfordret, da det viser både engagement og interesse. Selv hvis virksomheden ikke har plads i øjeblikket, er dine chancer for at blive taget i betragtning bedre, hvis du allerede har vist at du er interesseret.

Tag kontakt til virksomheden gennem deres hjemmeside og hør nærmere.

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her