Unge får en smagsprøve på livet på Flådestationen

unge faar smagsproeve paa livet

25. oktober 2019 | Af Tv2 Nord

På Flådestationen i Frederikshavn bliver 32 unge vist rundt. De hører om uddannelser som maskinmester og skibsfører og om de muligheder, der følger med en karriere i Søværnet. Rundvisningen er en del af studiepraktikken på Martec i Frederikshavn.

- Vi har en god mulighed her på et tre-dages forløb, hvor vi kan præsentere dem for uddannelsen og vise dem, hvad vi er for en institution. På den måde kan de få et godt indtryk af, om det er et uddannelsesforløb, de kan trives i de næste år, siger Jan Jacobsen, der er uddannelsesleder på Martec.

De unge kommer fra hele landet, og nogle af dem går på ungdomsuddannelser, mens andre er i gang med deres sabbatår. De er i studiepraktik for at prøve livet af som studerende, inden de selv skal vælge uddannelse.

- Det er helt vildt godt, for det giver folk en mulighed for at komme ud og prøve nogle ting af. Det kan også være, at man ender med at sige, at det er ikke lige mig, eller også bliver man fanget af det, og så ved man bare, at det er det, jeg skal, siger Rasmus Lindy Kristensen, der går på HTX i Viborg.

Mangel på maskinmestre


Normalt har Martec 15 til 20 unge i studiepraktik, men i år har 32 meldt sig til de tre dages praktik. Det glæder uddannelseslederen, for der er rift om de studerende, når de er færdiguddannede:

- Der er en stor efterspørgsel på både maskinmestre og styrmænd. Der er et stort behov, og efterspørgslen er stor, så vi har brug for de studerende, der kommer her, siger uddannelsesleder Jan Jacobsen.

Rundvisningen på flådeskibet bliver udført af Jesper, der arbejder som driftsofficer i Søværnet. Han har selv læst til maskinmester, og han er glad for at kunne fortælle om sit arbejde og mulighederne i det maritime erhverv:

- Det er de unge, der skal drive Søværnet fremadrettet. Det er yderst vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at informere om, hvad det er, Søværnet kan og hvilke muligheder, der er, siger Jesper, der ikke vil have sit efternavn offentliggjort på grund af sit job.

Kun 1 procent kvinder

Det er sjældent, man ser en kvindelig studerende på Martecs uddannelser. I alt er der kun 1 procent kvindelige studerende på uddannelsesinstitutionen. Derfor er uddannelsesleder Jan Jacobsen glædeligt overrasket over, at seks af de 32 studiepraktikanter er kvinder:

- Vi vil meget gerne øge andelen af kvindelige studerende. Det her er ikke bare en mandeverden mere, tingene har ændret sig meget, og man kan sagtens trives i denne her branche som kvinde, siger han.

Kønsfordelingen på uddannelserne er ikke noget, der skræmmer de kvindelige praktikanter væk efter rundvisningen:

- Jeg har det fint sammen med drenge, så for mig gør det ikke det store, siger Mie Kops, der går på STX i Randers. Den samme melding lyder fra Linnea Larsen, der bor i Vrå, men går på HTX i Hjørring:

- Vi er fem piger i min klasse på min skole, så jeg er vant til det der med, at der ikke er så mange piger i mit fag, så det er ikke det store. Pigerne har nok en større tendens til at vælge de humanistiske fag i stedet for de mekaniske, siger hun.

Landsdækkende tiltag

Studiepraktik er et landsdækkende tiltag, der giver unge mulighed for at prøve en uddannelse af, inden de skal vælge deres fremtidige uddannelse. Håbet er, at det kan mindske frafaldet senere hen, fordi de unge får en idé om, om det er noget for dem.

På Flådestationen i Frederikshavn har de unge fået en smagsprøve på uddannelseslivet, og Rasmus Lindy Kristensen fra Viborg kan godt se sig selv på en af uddannelserne i fremtiden:

- Det tror jeg helt sikkert, jeg kunne. Jeg synes, det er mega fedt, men nu må vi jo se, hvad tiden bringer, siger han.

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her