Skoleskibet Danmark fortsætter togter

Skoleskibet Danmark fortsætter togter

 

Skoleskibet Danmarks togter bliver også gennemført i 2021.

Sådan lyder meldingen fra Pia Ankerstjerne, direktør på uddannelsesinstitutionen Martec, som Skoleskibet Danmark er en del af.

- Vi regner med at gennemføre vores togter til næste år på samme måde, som vi har gjort i år. I år har vi gennemført de planlagte togter. Vi har været påvirket af Covid-19 og haft ændrede ruter, men vi har formået at gennemføre dem.

Hvordan får I mulighed for at gennemføre togterne i 2021?

- Vi tester os til, at vi har et Covid-19-frit skib. Alle, der kommer ombord, skal have en negativ test, inden de kommer ombord. Det er forudsætningen for, at vi kan sejle, siger Pia Ankerstjerne.

Lige nu er der skrevet omkring 160 elever op til de to første togter i 2021.

- I 2021 gennemføres et GMU-togt og to ordinære togter. Det skyldes, at et af togterne fra 2020 er udskudt til 2021 på grund af Covid-19. Den anden plan er et OL-togt, som er en gentagelse af det, vi havde planlagt i 2020, siger Pia Ankerstjerne.

Dog afhænger skæbnen for det kommende OL-togt i 2021 af corona-situationen.

- Hvis Corona fortsat er er stor problem i 2021, må vi sejle nødtogter i nærliggende farvande, lige som vi har gjort i år, fortæller Pia Ankerstjerne.

Hvad er status på Skoleskibet Danmark lige nu set i lyset af Covid-19?

- Vi har et ret godt beredskab etableret i forhold til, hvis der skulle komme Covid-19 på skibet, siger Pia Ankerstjerne og forklarer, at samme beredskab skal gælde næste år.

- Vi må se, hvordan rejserestriktionerne bliver næste år, og så er vi nødt til at tilpasse vores togter efter det.

Ifølge direktøren har der været fuldt antal tilmeldte i år på Skoleskibet Danmark. Har der været fuldt antal tilmeldte i år?

- Der har måske været en enkelt eller to, der er faldet fra uddannelsen undervejs i år. Næste år forventer vi også fuldt hus, siger Pia Ankerstjerne.

Det betyder meget for Martec og for det maritime erhverv, at togterne har kunne blive gennemført.

- I og med vi har kunne færdiggøre vores uddannelsesforløb, er der også nogle unge mennesker, der kan arbejde som ubefarne skibsassistenter. På den måde har det været vigtigt, at vi har kunne gennemføre togterne, fortæller Pia Ankerstjerne.

Det har også været rart for de unge mennesker, at de ikke har fået afbrudt deres forløb og på den måde har spildt tiden.

- Der har været nogle perioder, hvor vi ikke har kunne gennemføre al undervisningen, men det har vi kunne indhente efterfølgende, uddyber hun.

I 2020 har Skoleskibet Danmark gennemført to togter; Et GMU togt, hvor Martecs landskoleelever har været med ude og sejle, og et ordinært togt, hvor der var 80 elever på.

I 2021 er der planlagt et GMU-togt og to ordinære togter, hvoraf det ene som sagt blev udskudt i år.

- GMU-togtet er planlagt til at skulle være et Atlanterhavstogt. Planen er, at vi skal starte med at sejle fra Frederikshavn, til Teneriffe og Azorerne og slutter der. Så kommer næste hold på og sejler til USA’s østkyst og sejler hjem. Det sidste togt er fra Frederikshavn til USA’s østkyst, forklarer Pia Ankerstjerne og tilføjer:

- Den anden plan er et OL-togt, som er en gentagelse af det, vi havde planlagt i 2020.

Dog ved Pia Ankerstjerne endnu ikke, om planerne om, hvor turen skal gå hen, kan holdes.

- Plan B er, at vi må sejle nødtogter i nærliggende farvande, lige som vi har gjort i år, siger hun.

Ny studieretning

2020 har altså ikke været et dårligt år for Skoleskibet Danmark og heller ikke Martec. I år har Martec startet en ny studieretning op.

- Vi har fået startet vores nye maritime studenter op i 2020 med den maritime STX-uddannelse, siger Pia Ankerstjerne.

Det er en videreudvikling af Martecs HF-Søfart, således at man nu kan få en maritim studenteruddannelse enten som en HF eller som en STX.

- Det er gået supergodt. Vi har fået mange kvinder ind på uddannelsen. Det er et nyt koncept, hvor eleverne bor på skolehjemmet. Så kan de have et fritidsarbejde for en maritim virksomhed to gange om ugen eller gå til en sportsaktivitet, der gerne har et maritimt islæt, to gange om ugen, siger Pia Ankerstjerne.

Ifølge direktøren er der med oprettelsen af den nye uddannelse fokus på, at den nye maritim student-uddannelse bliver en dannelsesrejse

Der skal eleverne lære det maritime erhverv at kende.

Derfor er der fokus på både skole og fritid, studiejob og et togt med skoleskibet Danmark, forklarer Pia Ankerstjerne.

Kilde: Af Ida Kaarøe / Dato: 

Står du og mangler en praktik – eller læreplads?

Maskinmester? Industritekniker? Eller noget helt tredje? Se hvilke virksomheder, der i øjeblikket har frie pladser og måske søger efter netop en som dig!

Klik her